Seorang sahabat saya mempunyai seorang anak lelaki yang berumur dua tahun. Dia selalu mengadu kepada saya bahawa susah untuk menjaga anaknya , dia juga iri hati kepada ibu yang melahirkan seorang anak perempuan, kerana anak perempuan itu berperilaku baik dan taat, tidak nakal seperti seorang lelaki. Sahabat yang lain pula berkata bahawa anak lelakinya terlalu nakal, dia memandangnya dan tidak dapat berhenti sejenak Setiap kali dia dilatih kerana dia terlalu bergerak, sukar untuk duduk diam selama beberapa lama.

Kita semua tahu bahawa sifat kanak-kanak bermain, terutama pada kanak-kanak sebelum usia tiga tahun, rasa ingin tahu amat kuat, selalu mahu menggunakan kaedah mereka sendiri untuk memahami dunia. Kadang-kadang beberapa tingkah laku bayi mungkin merugikan ibu bapa kita, tetapi sebenarnya tingkah laku ini sangat membantu meningkatkan IQ bayi, ibu bapa tidak seharusnya sengaja berhenti.

1, Mengoyak kertas / Buku

Mengoyak Kertas boleh dikatakan bahawa setiap kanak-kanak suka melakukan perkara-perkara. Kadang-kadang mata ibu saya meninggalkan bayi untuk seketika, dan bayi itu sangat malu dan tidak akan mengerang untuk melekat pada ibunya. Apabila ibu mendapati bayi itu lagi, dia akan mendapati bayi itu telah merobek kertas ke tanah, dan semakin koyak.

Sekiranya kertas itu tidak begitu penting kepada ibu anda, adalah lebih baik bagi ibu anda untuk tidak menghentikan bayi daripada melakukan ini, dan tidak berfikir bahawa bayi itu melakukan perkara-perkara buruk. Malah, bayi itu boleh menyedarkan dunia luar dengan mengoyakkan kertas itu. Dalam proses merobek kertas, bayi itu dapat mengetahui dengan jelas jenis suara itu dan pada masa yang sama mempunyai pemahaman umum mengenai bentuk kertas yang robek. . Bukan itu sahaja, kertas mengoyak juga boleh menggunakan kekuatan lengan kanak-kanak, memperkaya imaginasi kanak-kanak, dan IQ kanak-kanak dapat bertambah baik.

Tetapi ibu perlu memberi perhatian kepada keperluan untuk memastikan kertas itu bersih, lebih baik jangan biarkan bayi menyentuh akhbar lama. Kerana akhbar itu mengandungi banyak bahan utama, dan bayi dapat dengan mudah mencapai mulut tanpa perhatian ibu, ini sangat tidak baik untuk kesehatan bayi. Bayi lembut seperti tuala kertas juga mudah dimakan Ibu boleh menemui beberapa kertas yang agak selamat untuk merobek bayi dan menonton bayi di sebelahnya. Selepas bayi itu merobek kertas, bayi harus dibersihkan untuk mengelakkan kotoran. Di dalam mulut.

2, suka membuang benda / mainan

Kanak-kanak tidak hanya suka memecahkan kertas tetapi juga suka melemparkan benda-benda, dan anak-anak dengan senang hati akan bertepuk tangan selepas membuang sesuatu, supaya mereka dapat bermain-main beberapa kali, dan mereka akan lulus suatu pagi tanpa mengetahui. Mungkin kebanyakan ibu bapa akan merasakan bahawa hal-hal yang membaling adalah kelakuan buruk dan akan menghalang anak. Tetapi pada hakikatnya, bayi yang membuang benda dapat membuat bayi lebih mengetahui tentang dunia luar. Proses ini juga merupakan proses bayi menjelajahi dunia luar.Sudah tentu, apa-apa boleh dibuang, dan tiada siapa yang boleh membuang orang tua untuk memberitahu kanak-kanak dengan jelas.

3, Tidak memakai kasut / kaki ayam

Sesetengah kanak-kanak tidak suka memakai kasut di dalam rumah.Moms takut bahawa kanak-kanak akan menenangkan diri, dan mereka akan memakai stoking pada mereka.Tetapi, helah ini nampaknya tidak berfungsi. Kanak-kanak masih berusaha sedaya upaya untuk mengambil stoking mereka, walaupun ibu memberikan mereka tiga kali dan lima kali. Kanak-kanak itu memakai kaus kaki, dan kanak-kanak itu masih suka kaki kosong.

Tetapi pada hakikatnya, terdapat banyak manfaat untuk anak-anak berjalan kaki tanpa alas kaki. Bagi mereka yang baru saja berjalan, berjalan kaki tanpa alas kaki akan membuat kanak-kanak merasakan perasaan sejuk di tanah. Pada masa ini, ia juga merupakan peluang yang baik untuk melatih sentuhan kanak-kanak. Perubahan dalam kebosanan dan suhu, yang dihantar ke otak kanak-kanak melalui kaki dan mengaktifkan otak. Di samping itu, kebosanan tanah membolehkan tubuh kanak-kanak untuk lebih baik dan membantu kanak-kanak berjalan dengan lebih baik.

walaupun kanak2 suka membuat atau berperangai seperti atas, dan ini juga menyebabkan ibu bapa sakit kepala. tetapi secara keseluluhannya, tingkah laku ini sangant membantu dan meningkatkan IQ anak kita.

(Visited 63 times, 1 visits today)